Jesenje čišćenje grada

15.10.2018.
Jesenja akcija čišćenja i uređenja grada počeće u ponedjeljak 15.10. i trajaće do 10. novembra, najavio je načelnik gradskog Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar. Bilčar je rekao da će odvoz krupnog otpada, izuzev građevinskog, i ove jeseni biti organizovan u svim mjesnim zajednicama. Dodao je da će otpad moći da bude odložen u postavljene kontejnere, kao i na druga mjesta pristupačna vozilima za odvoz. U prošlogodišnjoj jesenjoj akciji čišćenja i uređenja sakupljeno je 495 tona otpada.
Kako je predviđeno programom, u periodu od 15. do 29. oktobra akcijom će biti obuhvaćene gradske mjesne zajednice na desnoj obali Vrbasa i seoske mjesne zajednice koje gravitiraju magistralnom putu Banjaluka-Jajce i platou Manjače.
Od 29. oktobra do 10. novembra, akcija će se sprovoditi u gradskim mjesnim zajednicama na lijevoj obali Vrbasa i seoskim mjesnim zajednicama koje gravitiraju magistralnom putu Banjaluka-Prijedor i putu Banjaluka-Bronzani Majdan.
Jesenju akciju čišćenja grada, nadležne gradske službe sprovode u saradnji sa građanima, školama, ustanovama i udruženjima, te uz koordinaciju sa mjesnim zajednicama i preduzećima "Čistoća" i "Eko euro tim", koja će odvoziti otpad. U prošlogodišnjoj jesenjoj akciji čišćenja i uređenja sakupljeno je 495 tona otpada. Iz Odjeljenja za komunalne poslove pozvaju sugrađane da se uključe u akciju i iznesu otpad na za to predviđena mjesta.

Borac Olimpija nakon 27 godina odigrali prijateljski meč

15.10.2018.
Fudbaleri Borca poraženi su od Olimpije 4:0 u prijateljskoj utakmici igranoj na Gradskom stadionu u Banjaluci. Rezultat je definitivno bio u drugom planu, a mnogo bitnije su veze koje su uspostavila dva kluba. Poslije 27 godina, Borac je ponovo u subotu 13.10. ugostio Olimpiju i zabilježio poraz kojim je tim iz Ljubljane poravnao skor u pobjedama u međusobnim duelima – 48 utakmica, po 18 pobjeda oba tima i 12 remija.
Bila je ovo jedna dobra, fer utakmica. Najvažnije da se niko nije povrijedio, a dobro smo se istrčali. Rezultat mi nije važan, koliko sama igra - rekao je poslije meča Zoran Barišić, trener Olimpije.
Trener Borca Darko Vojvodić nije želio mnogo komentarisati utakmicu. "Ovo ipak nije naš nivo, mi se moramo vratiti u realnost, a to je Prva liga Republike Srpske. Hvala Olimpiji i mom prijatelju Zoranu Barišiću što su došli i treba da njegujemo i dalje ovako dobre odnose. Okrećemo se Sutjesci u utorak, to je naš prioritet i sve osim pobjede ne dolazi u obzir!"

Izbori su prošli?

12.10.2018.
Izbori održani u nedelju 7.10.2018. htjeli ne htjeli obilježili su čitav prošli mjesec i u Banjaluci.
Za neke su rezultati poznati za nek baš i nisu. Za neke je pitanje da li je izbora i bilo.
Zvanične rezultate CIK-a možete vidjeti ovdje.
Nezvanične rezultate i pritužbe stranaka možete potražiti na njihovim portalima.
Kontraverzni izbori
Jedino u čemu se svi slažu je da su ovo bili izbori čije će rezultate biti teško provesti.
Ovo su bili Opšti izbori za predstavnička tijela u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Rezultatima u Banjaluci svi su bili iznenađeni podjednako, pa i lideri opozicije koji su nekoliko puta u toku izborne noći isticali da imaju veliku podršku u najvećem gradu Srpske. Kasnije su zvanični rezultati pokazali tek neznatnu razliku u korist opozicije.
Šest dana poslije izbora još uvijek nema zvaničnih rezultata, a oni koje prezentuju zvanični organi CIK-a opozicija osporava. Atmosferu izbora u Banjluci obilježila su protestna okupljanja građna oko grupe Pravda za Davida.
Opozicija "podržava" Pravdu za Davida i ne priznaje rezultate izbora
Teško je procjeniti stvarnu podršku građana ovoj protesnoj grupi. Nesporno je da nerješavanje tragedije jednog mladića preraslo u politički protest, koji može imati velikog utjecaja ne samo na Banjaluku, već i šire.
Lideri partija opozicije dali su svu podršku Davoru Dragičeviću i grupi „Pravda za Davida“, izašavši na Trg Krajine u Banjaluci tražeći da se riješi ubistvo Davida Dragičevića.
Milorad Dodik, kandidat za Predsjedništvo BiH rekao je da podržava borbu porodice Dragičević da se pronađe krivac za ovaj slučaj ali da Mladen Ivanić i Vukota Govedarica politizuju cijeli slučaj.
Stav opozicije najjasnije je iskazao Draško Stanivuković najmlađi poslanik PDP-a, koji je na izborima dobio najveći broj pojedinačnih glasova. „Ja prvi neću ići u skupštinu. Ući u parlament dok se ne riješi slučaj Davida Dragičevića, dok se ne promijeni Izborni zakon to znači da ste podržali sve što ne valja. Idemo na Trg, ostajemo uz Pravdu za Davida, ostajemo dostojanstveni, hrabri i plate nas ne zanimaju. Ako je šator na Trgu, može jedan biti i ispred skupštine".

XVII Međunarodni festival pozorišta za djecu Banjaluka 2018.

6.10.2018.
Dječije pozorište Republike Srpske po 17. put je organizator jednog od najprestižnijih Međunarodnih festivala pozorišta za djecu na Balkanu. Festival će biti održan od 7. do 12. oktobra u maloj i velikoj sali Dječijeg pozorišta RS, kao i na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republke Srpske.
Festival će otvoriti predstava „Prodavnica igračaka“ Gradskog pozorišta Podgorica.
Selektor Festivala Predrag Bjelošević, koji je izrazio zadovoljstvo što će banjalučka publika i ove godine imati priliku da uživa u lutkarskim predstavama visokog kvaliteta.
Banjalučkim mališanima će se svojim predstavama predstaviti gosti iz 10 država: Kine, Poljske, Rusije, Italije, Gvatemale, Turske, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH..
Kompletan program festivala sa cijenama i terminima predstava možete da pogledate ovdje.
Pored predstava u konkurenciji za nagrade koje izvodi 13 pozorišta: Gradsko pozorište Podgorica (Crna Gora), Gradsko kazalište lutaka Rijeka (Hrvatska), Kanikula lutke, Kvecaltenango (Gvatemala), Stivalaćo teatar, Venecija (Italija), Državno lutkarsko pozorište, Sliven (Bugarska), Državno lutkarsko pozorište, Burgas (Bugarska), Teatar LALKA, Varšava (Poljska), Pozorište za decu Kragujevac (Srbija), Pozorište lutaka Mostar (Bosna i Hercegovina), Kuća letećih ručnih lutaka, Luleburgaz (Turska), Pozorište lutaka Niš (Srbija), Teatrol-Teatar Moskva (Rusija) i Dečje pozorište Subotica, (Srbija) banjalučka publika imaće priliku da vidi i četiri predstave u pratećem programu Festivala koje će izvesti Dječije pozorište Republke Srpske, Gradsko pozorište Smederevska Palanka, Nevid Teatar u koprodukciji sa Gradskim Pozorištem Jazavac, i već tradicionalno, Pozorištance Puž iz Beograda koje će u čast nagrađenih nakon proglašenja pobjednika i uručenja nagrada 12. oktobra u 19 časova, izvesti predstavu „Mačka u čizmama“.

Ustavni sud RS potvrdio zabranu saobraćaja na Banj brdo

5.10.2018.
Ustavni sud RS je 26. septembra ove godine donio Rješenje kojim se ne prihvata inicijativa za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Naredbe o regulisanju saobraćaja na području grada Banjaluke. Inicijativu je prethodno pokrenuo Sredoje Đaković iz Banjaluke u cilju ocjenjivanja ustavnosti i zakonitosti pomenute Naredbe
Sve je pokrenuto nakon otvaranja privatnog motela i restorana na Banj brdu, koji je zbunio Banjalučane, jer, podsjećamo, do danas nije potpuno jasno u čijem vlasništvu je objekat. Prvenstveno su se pojavile informacije da motel otvara porodica proslavljenog srpskog tenisera Novaka Đokovića, ali je njegov otac to ubrzo demantovao.
Građani okupljeni oko grupe “Rekreativna zona Banjaluka” tada su protestovali protiv namjere Grada da dozvoli saobraćaj motornim vozilima na sadašnjem šetalištu, a nakon pritiska javnosti, od te namjere se odustalo.
Kao kompromisno rješenje, ove godine je Grad uveo minibus, kojim je moguće otići na Banj brdo. Turistički minibus saobraćao je pet puta dnevno radnim danom i deset puta dnevno vikendom, do kraja septembra
Prema ocjeni Suda, nisu osnovani navodi Đakovića prema kojima samo mogućnost pristupa i motornim vozilima kompleksu spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu obezbjeđuje garanciju njegove prezentacije.
Na osnovu svega izloženog, Sud je odlučio da ne prihvata inicijativu za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Naredbe o regulisanju saobraćaja na području grada Banjaluke.

Počinje redovna jesenja deratizacija

29.9.2018.
Jesenja preventivna sistematska deratizacija na području grada Banjaluke počeće u ponedjeljak, 1. oktobra, saopšteno je iz preduzeća "Eko-bel" koje će je obavljati. "U prvoj sedmici akcenat će biti stavljen na deratizaciju zelenih površina, vodotokova, socijalnih, zdravstvenih, školskih i predškolskih objekata, mjesnih kancelarija, te svih subjekata koji se finansiraju iz gradskog budžeta", navode iz "Eko-bela".
Iz ovog preduzeća apeluju da građani stručnim timovima omoguće nesmetano sprovođenje deratizacije, a da djeci i domaćim životinjama onemoguće pristup zatrovanim mamcima.Ljeto je prošlo, prošetajte prije nego što otpočne sezona jesenjih kiša


mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Blinfo i želi im ljepše i ugodnije vijesti i novosti iz Banjaluke.

Ma nema ništa kad ti kažem.


Last update septembar 2018.

 Prilagođeno pretraživanje

I ovdje imate mogućnost pretrage sajta blinfo. Ukucajte - unesite pojam i kliknete na dugmeTraži i ukoliko pojam postoji na sajtu blinfo dobićete spisak topika koji ga sadrže