“Trnoružica" Petra Iljiča Čajkovskog

'Queen estrada' organizuje gostovanje Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga.
U ovom jedinstvenom umjetničkom spektaklu za cijelu porodicu, sudjelovaće 30-ak plesača, klizača čuvenog ruskog državnog baleta na ledu. Gracioznost klizača, maštovita kostimografija i scenografija, specijalni efekti, vještine svjetskih umjetnika plesa na ledu uz bezvremensku muziku Petra Iljiča Čajkovskog, omogućiće Banjalučanima uživanje u prvoklasnom umjetničkom događaju koji oduševljava publiku širom svijeta.
Ulaznice po cijeni već od 20 KM, su u prodaji na blagajni SD “Borik” i na prodajnom mjestu ispred RK “Boska”, svaki dan od 10 -18 h. Broj mjesta je ograničen. Sve dodatne informacije na tel: 066 905 399.
Londonski Royal Albert Hall, Sadler u Wells-u, Singapur Esplanade, Montreal Place des Arts, Cape Town Artscape, samo su neka od mjesta gdje je publika mogla da uživa u ovom umjetničkom performansu. Trnoružica, u originalu Uspavana ljepotica, Petra Iljiča Čajkovskog, jedno je od najpopularnijih djela klasične baletne literature.
“Noć bogova”
23.11.2018
Predstava “Noć bogova”, po tekstu Mire Gavrana, u režiji Marka Manojlovića, biće izvedena na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske 11. decembra u 20 časova.
U ovoj tragikomediji sa elementima farse igraju Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša Ilić. Ćetković igra ulogu kralja Luja Četrnaestog, Lutkić dvorsku ludu, a Ilić poznatog francuskog pisca Molijera.
Predstava je premijerno izvedena 29. aprila 2015. godine u velikoj sali Doma omladine u Beogradu. Nema sumnje da će poznati glumci i hit predstava opravdati očekivanja.
Festival domaćih proizvoda

Neograničena konzumacija svih proizvoda.
Udruženje mladih ekonomista UMEK iz Banjaluke u sklopu realizacije svog projekta “Kupuj domaće – ulaži u Srpsku!”, u restoranu Stara Ada realizovaćr festival domaćih proizvoda. Na festivalu su kao izlagači planirani proizvođači hrane i pića iz Republike Srpske, budući da je ta djelatnost osnovna za ovu godinu projekta.
Očekuje se više od 40 izlagača sa 400 različitih proizvoda. Posjetioce će zabavljati Lukijan Ivanović, a ulaznice se mogu nabaviti u Med kafeu u ulici Majke Jugovića 24.
Ukoliko ste i Vi zainteresovani da svoje proizvode predstavite na ovom festivalu pišite na email info@umek-rs.com ili pozovite broj +387 65 370 750.
Novogodišnja zabava
18. 11. 2018.
Grad Banjaluka je objavio plan za NOVOGODIŠNJU PROSLAVU: Haris Džinović, Željko Joksimović i Željko Samardžić pjevaju na Trgu.
Prema utvrđenom programu, 30. decembra nastupiće Željko Samardžić, u novogodišoj noći Haris Džinović a 1. januara Banjalučane očekuje veliki koncert Željka Joksimovića.
Cilj ovog koncepta je da se u grad privuče što veći broj turista, zbog čega su iz Gradske uprave pozvali hotelijere i turističke agencije da pripreme posebne turističke pakete kako bi Banjaluka nastavila trend povećanog turističkog rasta.

Revija mladih plesača u Domu omladine

18. 11. 2018.
"Zdravo da ste” omladinski centar, uz podršku Grada Banjaluka, organizuje reviju plesača pod nazivom “Ples je život”.
Ovaj događaj će se održati 25. novembra u Domu omladine sa početkom u 15 časova. Učestvovati mogu mladi od šest do 30 godina starosti sa osmišljenom jednom ili više koreografija u trajanju do tri minute.
Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem mejla: oc@zdravodaste.org do 20. novembra.
“Manifestacija je namijenjena prvenstveno djeci i mladima koji se bave plesom i kojima želimo dati priliku da pokažu svoje plesno umijeće. Ples je život…sve ostalo su sitnice” – poručuju organizatori i pozivaju omladinu da im se pridruže.

Repertoar bioskopa

14.11.2018.
Pogledajte Cineplexx Palas - Repertoar od 15. do 21. novembra.

Javni poziv za ustupanje štandova/ Banjalučka zima 2018/2019

5.11.2018.
Ovogodišnja manifestacija BANJALUČKA ZIMA 2018/2019'' se održava u periodu od 15.12.2018. do 30.01.2019. godine koju organizuje Turistička organizacija garada Banja Luka sa organizacionim partnerima.
Tim povodom Turistička organizacija grada Banja Luka oglašava iznajmljivanje izložbeno-prodajnih štandova na prostoru Trg Krajine za period od 15.12.2018. do 02.01.2019. godine. Kompletnu ponudu i propozicije možete pogledati na stranici TOBL-a.

Izložba „U slavu Franciska de los Torosa“

1.11.2018.
Izložba „U slavu Franciska de los Torosa“ biće otvorena u četvrtak 1. novembra u 19 časova u Muzeju Republike Srpske.
U formi diptiha i triptiha, izložba povezuje savremeno stvaralaštvo sa tradicionalnim običajima borbe bikova. Autor kataloga, muzejski savjetnik Slavka Mirosavljević, ovom postavkom predstavlja 22 umjetnička djela Nenada Ražnatovića, koji će izložbu tumačiti u petak, 2. novembra u 18 časova.
Kroz lik bika spojio tri velikana
Izložba na nekonvencionalan način približava slikarstvo, književnost i običaje mlađim generacijama. U formi diptiha i triptiha, autor Nenad Ražnatović na 22 slike rađene u pastelu povezuje kulturno nasljeđe Španije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, književnost Ive Andrića i Petra Kočića, kao i posebnu impresioniranost slikarstva Franciska Goje. Autor izložbe kazao je da je ovaj ciklus slika posvećen bikovima, koji na neki način predstavljaju kultnu životinju u mnogim religijama.
Postavka se može pogledati do 10. decembra, a realizovana je zahvaljujući podršci Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izložba “Collegium Artisticum – Arhitektura 2018”

31.10.2018.
U "Crvenom salonu" Banskog Dvora 31. oktobra 2018, sa početkom u 18 časova biće ozložba “Collegium Artisticum – Arhitektura 2018”.
Organizatori izložbe se Asocijacija arhitekata u BiH, u saradnji sa Istraživačkim centrom za prostor.
Otvaranja izložbe dopunjeno je predavanjima u sklopu Škole AABH. Predavanje Realizovani poslovni obekti održaće arhitekta Gordana Poparić d.i.a, nakon čega će o savremenim inovacijama u rasvjeti, zaštiti objekata i ponašanju fasadnih sistema govoriti predstavnici kompanija Intra lighting BH, SIKA BH i EPS LAŠTRO.

Narodno pozorište Republike Srpske

31.10.2018.
Pogledajte repertoar Narodnog pozorišta Republike Srpske za mjesec novembar 2018.

Dječije pozorište program za mjesec novembar

31.10.2018.
Pogledajte repertoar Dječijeg pozorišta Republike Srpske za mjesec novembar 2018.

Repertoar Gradskog pozorište Jazavac


Banski dvor program

31.10.2018.
Pogledajte mjesečni program događanja u Banskom dvoru.

Projekcija filma „Fado“, režisera Karlosa Saure

26.10.2018.
U Vijećnici Banskog dvora 20. novembra 2018. godine (subota) u 18.00 časova održaće se projekcija filma „Fado“, režisera Karlosa Saure.
Poslastica za ljubitelje portugalske muzike. Portugalski karasevdah u Banjaluci.
Svi koji vole fado muziku neće propustiti kultni film ovog muzičkog žanra. Oni koji ne znaju imajće priliku da se upoznaju i uživaju u ovom muzičko dokumentarnom filmu.
Mnogi kažu Fado se u Portugalu živi. Fadu se posvećuje život.
Razgovor nakon projekcije filma vodi dramaturg Slaviša Radan. Organizator projekcije je Udruženje građana "Kultura kulturi".
U autorskom tekstu kojim najavljuje ovu projekciju njezin promoter Slaviša Radan između ostalog kaže: ...ovu vrstu muzike suštinski karakteriše pojam nazvan “saudade” – osjećanje tuge, melanholije. Obično se prevodi kao nostalgija, osjećaj žaljenja… beskrajne čežnje za nečim. ...taj toliko opjevani jad u grudima (kada se ne jede a jedva da se i diše) prelio se i u dobru kafansku muziku – zar Bora Stanković nije to najbolje opisao…
Najdublji izraz fada, ono je vječno čovjekovo stanje… stanje nemoći, nakon njegove bačenosti u ovaj svijet.

Izgradnja jubilarnog 10-tog kružnog toka

17.10.2018.
Preduzeće "Putevi RS" je na svojoj internet stranici objavilo odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za projekta izgradnje kružnog toka na ukrštanju istočnog tranzita i ulice Olimpijskih pobjednika, kod budućeg tržnog centra Delta city.
Na stranici se navedi da se ugovor za ove radove dodjeljuje preduzeću "Niskogradnja". Prema informacijama iz tog dokumenta, "Niskogradnja" je ujedno jedina i dostavila ponudu za ovu javnu nabavku, koja je iznosila 2,7 miliona maraka.
Proceduru javne nabavke za izbor izvođača radova sprovodili su "Putevi RS", koji i vode ovaj posao i sa kojim smo potpisali sporazum o realizaciji ovog projekta - kazali su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve grada.

Izložba Uroša Đurića: „Kojim putem do kuće“

15.10.2018.
U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, 11. oktobra otvorena je izložba beogradskog konceptualnog umjetnika Uroša Đurića, pod nazivom „Kojim putem do kuće“. Ovo je prva samostalna izložba Uroša Đurića u Banjaluci i predstavlja presjek tri decenije stvaralaštva ovog uspješnog umjetnika, koji kroz svoje umjetničke projekte komentariše i kritikuje društvo u kojem živi i stvara.
Postavka u MSURS obuhvatiće najznačajnije radove iz njegove bogate i uspješne karijere: slike, fotografije i video radove iz nekoliko Đurićevih ciklusa, uklučujući i novi ciklus „Umjetnost za klasno društvo“.
Za banjalučku publiku je možda najzanimljiviji rad iz ciklusa „Bog voli snove srpskih umjetnika“ koji je nastao u saradnji sa igračima FK Borac iz Banjaluke.
Uroš Đurić je za potrebe ovog rada, proveo nekoliko dana na treningu sa fudbalerima i stručnim štabom našeg kluba i fotografisao se kao dvanaesti igrač kluba.
Izložba „Kojim putem do kuće“ će biti otvorena do 22. novembra 2018. godine.
Zajedno sa Stevanom Markušem Uroš đurić je autor je Manifesta Autonomizma. Jedan je od osnivača nezavisne umetničke asocijacije Remont, u okviru koje je pokrenuo galeriju Remont i istoimeni art magazin. Od 1990. godine izlagao je na preko 30 samostalnih i 100 grupnih izložbi u Beogradu, Beču, Berlinu, Kaselu, Njujorku, Regensburgu, Renu, Zagrebu, Novom Sadu, Gracu, i dr. Nastupao je u dvadesetak igranih i dokumentarnih filmova i TV serijala.
Bez obzira što su starije ovim najavama još nije istekao rok:

Upoznajte se sa budžetom grada Banjaluka

17.9.2018.
Pogledajte vodič koji najavljuje (doduše dosta kasno) kako će se trošiti budžet grada.
Kako bi budžet što više približili građanima, nadležno Odjeljenje za finansije pripremilo je brošuru „Budžet za građane“. Šta je budžet, kako se puni, u što će se potrošiti novac od emisije obveznica, samo su neka od pitanja na koja odgovore možete pronaći u ovoj brošuri.
Kako najavljuju iz gradske uprave Praksa izdavanja brošure „Budžet za građane“ nastaviće se početkom svake naredne budžetske godine, nakon što Skupština Grada usvoji gradski budžet izdavanje brošure „Budžet za građane“ nastaviće se početkom svake naredne budžetske godine, nakon što Skupština Grada usvoji gradski budžet.
1.7.2018.

Za one koji vole dugoročne planove

Počinje prodaja karata za turističke letove u Svemir... Biznismen i milijarder Džef Bezos i njegova kompanija “Blue Origin” od slijedeće godine će svojim raketama slati turiste u Svemir. Karte za taj let moći če da se nabave već slijedeće godine, najavio je potpredsjednik “Blue Origin”-a Rob Majerson. Zasad se nude rezervacije.
Nije red da Banjalučana nema u svemiru, zato požurite i kaparišite karte. Svi koji to žele neka kliknu na link prema stranici INTERESTED IN RESERVING A WINDOW SEAT? i uvjere se u ozbiljnost ponude.
Sličnu svemirsku atrakciju zainteresovnima je ponudio i Ričard Brenson, još prije 10 godina, preko svoje kompanije “Virdžin galaktik”. On je tada prodao čak 700 karata po cijeni od 250.000 dolara, ali ni do danas turisti na taj let nisu poletjeli. To bi, navodno, trebalo da se dogodi u narednim mjesecima.
21.06.2018.

Oprez vozači: Policija nabavlja presretače

Od jeseni će policija Republike Srpske pratiti vozače i sa specijalnim vozilima tzv. presretačima. Vrijednost dva vozila čija je nabavka u toku je 60.000 KM bez PDV-a.
Nismo sigurni koliko će ova vozila doprinjeti bezbjednosti u saobraćaju. U nekim slučajevima dolazilo je do jurnjave između vlasnika brzih automobila i presretača. S obzirom na cijenu procjenjujemo da je namjena ovih vozila da presreću automobile niže klase.
Nadležnima preporučujemo da pročitaju i prouče Kjerkegora.
Zašto?
Pa i pratiocima našeg portala preporučujemo isto. Ako im se štivo učini teškim, to je odlično, štivo i jeste teško.
14.6.2018.

Najavljena izgradnja novog "Zelenog mosta"

Novoizgrađena kružna raskrsnica kod Rebrovačke crkve i novi dio Istočnog tranzita u Banjaluci svečano su otvoreni. Vrpcu na otvaranju su presjekli Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS i Nenad Nešić, direktor JP Putevi RS.
Radojičić je najavio i druge značajne projekte. Zajedno sa Vladom RS i preduzećem Putevi RS nastavljamo da radimo nove saobraćajnice. Izgradićemo novi kružni tok na Laušu, dva na Aleji Svetog Save, novu modernu saobraćajnicu u Ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića. Već radimo u Česmi u Petra Velikog i u Priječanima, a radićemo i u Šargovcu i očekujemo radove na putu Čokori-Saračica. Do kraja godine uradićemo još tridesetak kilometara lokalnih i gradskih i raznih vrsta saobrćajnica u gradu. – kazao je Radojičić.
Uz ove, on je najavio i četvrti krupan projekat – spajanje spoja Istočnog tranzita sa novim Zelenim mostom. Prošle godine prilikom pokušaja rekonstrukcije mosta, utvrđeno je da most više nije za upotrebu. Urađena je revizija, izrađe projekat proveden tender i utvrđen izvođač radova (Prijedor putevi). Radovi su započeti 14.8.2018. a rok za završetak je 150 radnih dana (okvirno oktobar 2018.
Novi most projektovane širine 14 metara sa dvije kolovozne trake uključujući i biciklističku i pješačku stazu, dužine 90 m, trebao bi biti završen krajem ove godine.
mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Blinfo i poziva ih na neki od najavljenih događaja.

Ma ima još nekih al´ ne smijemo da vam kažemo.


Last update oktobar 2018.

 Prilagođeno pretraživanje

I ovdje imate mogućnost pretrage sajta blinfo. Ukucajte - unesite pojam i kliknete na dugmeTraži i ukoliko pojam postoji na sajtu blinfo dobićete spisak topika koji ga sadrže