Revija arheološkog filma 2018.

15.10.2018.
Muzej Republike Srpske priređuje trinaestu “Reviju arheološkog filma”, u periodu od ponedjeljka, 15.10. do četvrtka, 18.10.. godine. Biće prikazano 20 srpskih, njemačkih i italijanskih arheoloških filmova, te jedan kineski, kojim će Revija biti otvorena.
Svi filmovi su Muzeju RS ustupljeni od strane Narodnog muzeja u Beogradu, gdje su bili predstavljeni na 19. Međunarodnoj smotri arheološkog filma u martu 2018. godine u Beogradu.
Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci uveličaće otvaranje performansima. Direktorica Konfucijevog instituta gospođa Cai Jing, predstaviće misiju rada Instituta i izvesti muzičku numeru na tradicionalnom kineskom instrumentu, gućinu, a učenice banjalučke Gimnazije, izvešće tradicionalni kineski ples. Počasni gost večeri biće prof. dr Ostoja Đukić, koji će predstaviti svoju knjigu “FILOSOFSKA MISAO KINE – Od sinova neba do zmajeva našeg doba”.
Kao najzanimljiviji najavljuju se filmovi “Senzacionalno otkriće u Brazilu – prvi amerikanci” njemačke produkcije, “Putovanje kroz prošlost” – animirani film i “Undergrad – potraga se nastavlja” koji predstavlja koje su se to kulture i civilizacije smjenjivale na teritoriji Beograda.

Utakmica Challenge kupa RK Borac-Baki

12.10.2018.
U dvorani Borik, sa početkom u 19 časova, rukometaši Borca u subotu i nedjelju (13. i 14. 10.) u dvomeču drugog kola Challenge kupa dočekuju azerbejdžanski Baki, koji se u prošloj takmičarskoj sezoni okitio šampionskom titulom.
Nakon tri godine Banjalučani su u prilici da posmatraju jednu evropsku utakmicu.
Pobjednik ovog dvomeča između RK Borac i prvaka Azerbejdžana igraće u trećem kolu, koje je zakazano za 17. ili 18. te 24. ili 25. novembar, protiv drugog predstavnika BiH u ovom takmičenju Vogošće Poljine Hills.
Direktor kluba Vladimir Branković u svom obraćanju medijima rekao je da je oko 20 sportskih kolektiva potvrdilo dolazak na mečeve sa Bakijem. Neki od njih su PK Olimp, KKI Vrbas, FK Borac…
Sudije na oba meča biće Ukrajinci Anatolij Novikov i Valerij Rožkov, dok je za delegata određen Bugarin Andrej Andreev.

Internacionalni muzički festival „JESENjA SONATA“

10.10.2018.
Internacionalni muzički festival „JESENjA SONATA“ će se održati u periodu od 11. do 15. oktobra i obuhvatiće pet cjelovečernjih koncerata poznatih i priznatih muzičkih umjetnika u velikoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora.
Svi koncerti će počinjati u 20.00 časova. Cijena ulaznice za prve četiri festivalske večeri iznosiće 5KM dok cijena ulaznice za posljednje festivalsko veče i završni koncert iznosi 10 KM.
Pokrovitelji festivala su Grad Banja Luka, Kabinet Predsjednika Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.
Čast da otvori „JESENjU SONATU“ pripašće renomiranoj pijanistkinji Riti Kinki iz Novog Sada, koja će održati svoj cjelovečernji koncert u četvrtak 11. oktobra. Rita Kinka je prva dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe” („za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je „Februarske nagrade” Grada Novog Sada za 2002. godinu.
Stvarno svjetski, a gostuje kod nas
Završnica prvog Internacionalnom muzičkog festivala „JESENjA SONATA“ ostavljena je za koncert dvojice vanserijskih muzičkih umjetnika – maestra Stefana Milenkovića na violini i pijaniste Vladimira Miloševića, koji će se održati u ponedjeljak 15.10.2018. godine u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.
Jedan od najvećih violinista svijeta Stefan Milenković, kog je Njujork tajms nazvao “istinskim virtuozom”, svirao je u nekim od najprestižnijih dvorana na svijetu, kao što su Karnegi hol u Njujorku, Kenedi Centar u Vašingtonu, Kadogan hol u Londonu, Suntori Hol u Tokiju i La Fenis u Veneciji. Nastupao je s uglednim orkestrima poput Berlinskog simfonijskog orkestra, NDR Hanover, Simfonijskog orkestra države Indianapolis, Simfonijskog orkestra države Juta, Kamernog orkestra Orfeus i Helsinške filharmonije, pod palicama dirigenata poput Sir Nevil Marinera i Lorin Maazel.

Banski dvor program za mjesec oktobar

5.10.2018.
Pogledajte zvanični program događanja u Banskom dvoru za mjesec oktobar 2018.

Upoznajte se sa budžetom grada Banjaluka

17.9.2018.
Pogledajte vodič koji najavljuje (doduše dosta kasno) kako će se trošiti budžet grada.
Kako bi budžet što više približili građanima, nadležno Odjeljenje za finansije pripremilo je brošuru „Budžet za građane“. Šta je budžet, kako se puni, u što će se potrošiti novac od emisije obveznica, samo su neka od pitanja na koja odgovore možete pronaći u ovoj brošuri.
Kako najavljuju iz gradske uprave Praksa izdavanja brošure „Budžet za građane“ nastaviće se početkom svake naredne budžetske godine, nakon što Skupština Grada usvoji gradski budžet izdavanje brošure „Budžet za građane“ nastaviće se početkom svake naredne budžetske godine, nakon što Skupština Grada usvoji gradski budžet.
1.7.2018.

Za one koji vole dugoročne planove

Počinje prodaja karata za turističke letove u Svemir... Biznismen i milijarder Džef Bezos i njegova kompanija “Blue Origin” od slijedeće godine će svojim raketama slati turiste u Svemir. Karte za taj let moći če da se nabave već slijedeće godine, najavio je potpredsjednik “Blue Origin”-a Rob Majerson. Zasad se nude rezervacije.
Nije red da Banjalučana nema u svemiru, zato požurite i kaparišite karte. Svi koji to žele neka kliknu na link prema stranici INTERESTED IN RESERVING A WINDOW SEAT? i uvjere se u ozbiljnost ponude.
Sličnu svemirsku atrakciju zainteresovnima je ponudio i Ričard Brenson, još prije 10 godina, preko svoje kompanije “Virdžin galaktik”. On je tada prodao čak 700 karata po cijeni od 250.000 dolara, ali ni do danas turisti na taj let nisu poletjeli. To bi, navodno, trebalo da se dogodi u narednim mjesecima.
21.06.2018.

Oprez vozači: Policija nabavlja presretače

Od jeseni će policija Republike Srpske pratiti vozače i sa specijalnim vozilima tzv. presretačima. Vrijednost dva vozila čija je nabavka u toku je 60.000 KM bez PDV-a.
Nismo sigurni koliko će ova vozila doprinjeti bezbjednosti u saobraćaju. U nekim slučajevima dolazilo je do jurnjave između vlasnika brzih automobila i presretača. S obzirom na cijenu procjenjujemo da je namjena ovih vozila da presreću automobile niže klase.
Nadležnima preporučujemo da pročitaju i prouče Kjerkegora.
Zašto?
Pa i pratiocima našeg portala preporučujemo isto. Ako im se štivo učini teškim, to je odlično, štivo i jeste teško.
14.6.2018.

Najavljena izgradnja novog "Zelenog mosta"

Novoizgrađena kružna raskrsnica kod Rebrovačke crkve i novi dio Istočnog tranzita u Banjaluci svečano su otvoreni. Vrpcu na otvaranju su presjekli Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS i Nenad Nešić, direktor JP Putevi RS.
Radojičić je najavio i druge značajne projekte. Zajedno sa Vladom RS i preduzećem Putevi RS nastavljamo da radimo nove saobraćajnice. Izgradićemo novi kružni tok na Laušu, dva na Aleji Svetog Save, novu modernu saobraćajnicu u Ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića. Već radimo u Česmi u Petra Velikog i u Priječanima, a radićemo i u Šargovcu i očekujemo radove na putu Čokori-Saračica. Do kraja godine uradićemo još tridesetak kilometara lokalnih i gradskih i raznih vrsta saobrćajnica u gradu. – kazao je Radojičić.
Uz ove, on je najavio i četvrti krupan projekat – spajanje spoja Istočnog tranzita sa novim Zelenim mostom. Prošle godine prilikom pokušaja rekonstrukcije mosta, utvrđeno je da most više nije za upotrebu. Urađena je revizija, izrađe projekat proveden tender i utvrđen izvođač radova (Prijedor putevi). Radovi su započeti 14.8.2018. a rok za završetak je 150 radnih dana (okvirno oktobar 2018.
Novi most projektovane širine 14 metara sa dvije kolovozne trake uključujući i biciklističku i pješačku stazu, dužine 90 m, trebao bi biti završen krajem ove godine.
mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Blinfo i poziva ih na neki od najavljenih događaja.

Ma ima još nekih al´ ne smijemo da vam kažemo.


Last update septembar 2018.

 Prilagođeno pretraživanje

I ovdje imate mogućnost pretrage sajta blinfo. Ukucajte - unesite pojam i kliknete na dugmeTraži i ukoliko pojam postoji na sajtu blinfo dobićete spisak topika koji ga sadrže