Navigator DV2

Petparačke priče iz Banjaluke

Nije bio baš ЗИЛ jeste Zavod
Radio sam i u Zavodu, doduše ne u ZIL-u, već u Zavodu distrofičara.
Tu sam proveo 15 godina. Ispočetka kao spoljnji saradnik i glavni predavač na kursevima kompjuterske obuke RVI.
U Zavod me primio Kole, koga sam poznavao od ranije iz Čajevca. A u Zavod sam navraćao i ranije dok je u njemu bio direktor Mujko moj drug iz Gimnazije.
Zavod je bio centar za obuku i život distrofičara i prije nego što je inkluzija postala invalidska paradigma, jedan od eksperimentalnih centara ne samo u Jugoslaviji već i u Evropi.
1996. Zavod je definitivno prešao u Štamparsko izdavčku branšu, a ja sam vodio računski centar za pripremu i dizajn svih vrsta. U jednom momentu RC je zapošljavo 25 radnika, odnosno 26 ako računam i sebe.
Bila je to zlatna era štamparstva. Poslije rata svi su imali nešto da kažu, a i željeli su da budu birani.
Mi smo bili pioniri u digitalnoj pripremi i štampi. Raspolagali smo računarima, skenerima i laserskim štampačima... Kod nas je bio smješten i „Montov“ BBS „Računara“ svojevrstan surogat interneta i weba. Prvi smo izašli sa autorskim CD-om BanjaLuka u 1000 slika. CD je doživio velik uspjeh. i prodat je u 1300 primjeraka što je koliko znam još uvijek (dvadeset godina kasnije) neprevaziđen tiraž u Banjaluci za jedan digitalni „uradak“.
Kad smo nabavili digitalnu kameru počeli smo da štampamo autorske kalendare sa motivima Banjaluke. Inače u štamparstvu tog vremena (a vjerovatno i danas) postoje dvije sezone: „školska“ i „novogodišnja“.

Za štampare „novogodišnja“ sezona počinje krajem avgusta. Ja pamtim tih desetak „septembara“ po sakupljanju i slikanju banjalučkih motiva. Ispočetka je bilo zanimljivo pentrao sam se po krovovima i gazio Vrbas tražeći povoljne uglove. Nakon sedam-osam godina „na teren“ bi izlazio samo kad je

A onda nas je zahvatilo vrijeme tranzicije. Od 2002 do 2008 malo smo radili a više štrajkovali 2008 proveden je najuspješniji stečaj u bližem okruženju. Pri tom stečaju ja sam ostao bez posla. Bože moj, kakve ljudi imaju problema godinu dana pauzr mi je dobro došlo.
FootBL